Härliga böcker för barn

Att läsa tillsammans med barnen är en alldeles speciell känsla. Samtidigt som du får fin kontakt med dina barn kan ni slappna av och uppleva äventyr i fantasin. Speciellt under den mörka årstiden känns det skönt att krypa upp i soffan med en trevlig bok.

Det finns så oerhört många bra barnböcker att du kanske har svårt att bestämma dig för vilka du ska välja. Men med lite tips går det bättre och du kan hitta några här.

En skatt av sagor

Astrid Lindgrens sagovärld är en bra början. Det är en stor upplevelse för barnen att lära känna Pippi Långstrump, Karlsson på taket och Emil i Lönneberga. Tillsammans med sina älskade figurer har Astrid spritt glädje över hela världen.

Författarduon Sören Olsson och Anders Jacobsson har också roat svenska och utländska barn i många år. Deras böcker om Sune och hans tokiga familj fortsätter att locka till skratt. De lite äldre barnen kan läsa författarnas böcker om Bert och hans stökiga – men roliga – tonårsliv.

Skratt blandas med allvar

När du läser för barnen kan du passa på att berätta för dem om lite allvarligare saker. Allt är inte bara skratt. Monica Gydal har skrivit en serie böcker om pojken Ola som hamnar i flera allvarliga vardagssituationer. Dessa är bra att samtala om.